Hondenmassage...

…is voor elke hond een toegevoegde waarde. Pup, puber, volwassen hond of senior, hondenmassage is er voor elke leeftijd.

Het heeft heel veel positieve effecten op zowel de lichamelijke als mentale gezondheid van je hond. Ideaal dus ter ondersteuning bij lichamelijke klachten of beperkingen, gedragsproblemen en hele actieve honden of sporthonden.


Daarnaast is hondenmassage een hele fijne manier om samen te werken met je hond. Je werkt echt in verbinding en kijkt goed wat jouw hond wel en niet prettig vindt. Daar pas je je massage op aan. Dit versterkt de band tussen jou en je hond. 

 

En mankeert jouw hond helemaal niets? Dan is het toch fijn om met massage te kunnen ontspannen. Het hoofd leegmaken, de alledaagse prikkels verwerken en zich weer lekker in zijn vel voelen.  

Wat doet massage voor jouw hond?

Gedrag

In onze steeds drukker wordende maatschappij krijgen onze honden behoorlijk wat prikkels te verwerken. Voor sommige honden zijn al die prikkels teveel en bouwt de spanning op.  Dit kan zich uiten in overmatig blaffen, happen, bijten, angst, uitvallen, slopen, onrust of nervositeit. 

 

Misschien is er een andere reden waarom jouw hond veel stress ervaart of ongewenst gedrag laat zien. Hondenmassage kan in zo’n geval een hele fijne ondersteuning zijn.

 

Wat doet massage voor een hond met veel stress of ongewenst gedrag? 

 

 • Het zorgt voor meer lichaamsbewustzijn. Honden die de wereld als spannend ervaren, heel druk zijn of vaak stress ervaren zijn veel in het hoofd bezig en daardoor minder bewust van hun lichaam. En met een vol hoofd kun je niet leren. Met massage zorg je dat ze hun lichaam weer gaan voelen en je haalt ze daarmee uit hun hoofd. 
 • Het zorgt voor stressreductie. Honden met probleemgedrag hebben vaak een overvolle stressemmer. Massage zorgt voor afname van o.a. het stresshormoon Cortisol. Daarnaast komen er stoffen vrij als Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, die zorgen voor een fijn en blij gevoel. 
 • Het zorgt voor ontspanning in het lichaam. Een hond met angst of stress zie je vaak alle spieren aanspannen in het lichaam. Deze spanning kan zich vast gaan zetten. En zit er spanning in je lijf, denk aan een stijve nek en schouders, dan kun je vaak ook minder goed met omgevingsprikkels omgaan. Massage zorgt voor ontspanning. En lekker in je vel, is lekker in je hoofd!
 • Het zorgt voor balans in het zenuwstelsel waardoor prikkels en emoties beter verwerkt kunnen worden.
 • Het zorgt voor een sterkere band tussen jou en jouw hond. Zo voelt jouw hond zich gesteund en kan hij de wereld beter aan. 

 

Massage is daardoor uitermate geschikt voor jouw adoptiehond of herplaatser. Want wat een stress brengt dat met zich mee, verandering van omgeving, misschien wel een lange reis, nieuwe geuren en geluiden. Daarnaast ben jij ook nog een helemaal nieuw voor hem. Fijn om hem dan rust en vertrouwen te kunnen bieden met massage. 

Lichaam

Je hond kan door allerlei oorzaken lichamelijke klachten hebben. Denk aan de ouder wordende hond die moeite krijgt met opstaan en bewegen. De pup in de groei. De actieve hond of sporthond met blessures. Botbreuken, operatie of het missen van een poot. Of een hond met problemen aan het bewegingsapparaat. Denk aan Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, Spondylose, Artrose of Patella Luxatie. 

 

Bij lichamelijke klachten gaat een hond vaak compenseren. Het gezonde deel moet harder werken om het deel met klacht op te kunnen vangen. Hierdoor zie je vaak dat het lichaam uit balans raakt. Het deel waarmee de hond compenseert raakt overbelast en het deel dat hij ontziet onderbelast. 

 

Wat doet massage voor een hond met lichamelijke klachten?

 

 • Het zorgt voor ontspanning van spieren, bindweefsel, huid, banden en pezen. Hierdoor kun je de overbelaste delen in het lichaam of de delen met veel opgebouwde spanning ontlasten
 • Het stimuleert de doorbloeding en lymfe-afvoer. Dit zorgt voor een betere vochthuishouding, betere afvoer van afvalstoffen en toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar alle cellen in het lichaam. 
 • Het houdt spieren, bindweefsel, huid, banden en pezen gezond. Ideaal voor de onderbelaste delen in het lichaam.
 • Het vermindert littekenweefsel en verklevingen. Daarom is massage ook erg fijn om in te zetten na een operatie of letsel. 
 • Het zorgt voor pijnverlichting 
 • Het bevordert het gezond functioneren van inwendige organen.

 

Hondenmassage is nooit een vervanging voor een behandeling bij een dierenarts of medisch specialist. Bij twijfel zal ik altijd doorverwijzen!

Wil je meteen aan de slag? Bekijk dan mijn massagetip in dit filmpje!

Palpabel

HondVerbond is aangesloten bij de beroepsvereniging voor Kynologisch Masseurs en Therapeuten: Palpabel.

Consult Massagetherapie

Massagetherapie is bedoeld om jouw hond met lichamelijke klachten of gedragsproblemen te ondersteunen. Vooraf aan het eerste consult ontvang je een uitgebreid intakeformulier. Om een goed beeld te krijgen ontvang ik graag meer informatie over jouw hond, de klacht, zijn gedrag, jullie leefsituatie en zijn gezondheid. 

 

Eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreken we het ingevulde formulier. Daarna doe ik een observatie, waarbij ik naar het lichaam van jouw hond kijk in stand en beweging, en een palpatie, waarbij ik zijn lichaam afvoel op aandachtsgebieden. Daarbij kijk ik goed naar de signalen van jouw hond en hoe hij op mij reageert. Dit geeft mij genoeg informatie voor een behandelplan. Vervolgens laat ik je hond kennismaken met massage. 

Om een vertrouwensband op te kunnen bouwen, blijf ik binnen de grenzen van je hond. Dit betekent dat ik soms creatief te werk moet gaan, door bv. een spelletje tussendoor te doen, een pauze in te lassen of in sommige gevallen de sessie heel kort te houden.

 

Vervolgsessies
Naast de massage die ik in de vervolgsessies toepas, leer ik jou ook een aantal technieken om zelf je hond te kunnen masseren.
Je zult merken dat het regelmatig herhalen van de massage zorgt voor een beter resultaat.

Indien nodig en mogelijk combineer ik de hondenmassage met bewegings- en/of balansoefeningen. 

 

Locatie

De consulten kunnen bij jou thuis plaatsvinden of op onze locatie in Druten. Net wat voor jou en jouw hond het prettigste is. 

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 11 recensies
×
js_loader