Hond adopteren

Wij vinden hem altijd mooi, de quote: “Je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van 1 hond”. Wie hem ooit bedacht heeft weten we niet, maar we staan er vierkant achter.
Toch verstaan we allemaal iets anders onder: “de wereld redden van 1 hond”. Want is elke hond die naar Nederland wordt gehaald hiermee wel gered?

Wij, als “adoptiemoeders” van viervoeters uit alle windstreken, weten dat je een hond echt een heel mooi leven kunt bieden en er ook heel veel voor terug krijgt. Maar er komt (soms) nogal wat bij kijken. Want waar kun je tegenaan lopen als je een hond uit het buitenland adopteert?

Weg uit de vertrouwde omgeving

Allereerst is het goed te beseffen dat, ook al zijn de omstandigheden slecht waar de hond in leefde, het wel zijn vertrouwde omgeving was. Die omgeving kende hij. Hij wist welke andere dieren en mensen er leefden, voor wie hij moest oppassen en wie hij kon vertrouwen, waar hij zijn eten kon vinden. De geuren en geluiden waren bekend voor hem. Wanneer een hond naar Nederland komt, is hij weg van alles wat hij kende. In een kennel gaat hij op transport, hij heeft geen idee wat er met hem gebeurt. Zijn eerste reactie zal zijn: ik moet hier weg, vluchten!!

 

Eenmaal aangekomen in Nederland heeft hij geen idee wie die mensen zijn die daar op hem staan te wachten en hem meenemen. Kan hij ze vertrouwen? De geuren, de geluiden, het is allemaal nieuw. En vaak gebeurt er veel meer, dan hij gewend is van de plek waar hij vandaan komt. Er komt héél veel op hem af. Eenmaal “thuis” heeft hij geen idee waar hij is. Opgesloten in een huis met mensen en soms ook andere dieren die hij niet kent. Verward en vermoeid van de indrukwekkende reis. En ook een rit vanuit een gastgezin naar jou als adoptant betekent een indrukwekkende reis en weg uit de vertrouwde omgeving.

 

Tijd en rust

Je nieuwe adoptiehond heeft héél veel tijd en rust nodig om bij te komen van deze indrukwekkende reis én om vertrouwen te krijgen in zijn nieuwe omgeving. En met tijd bedoelen we maanden, half jaar, jaar, soms wel jaren. Dat verschilt heel erg per hond. De eerste dagen lijkt je hond misschien een heel makkelijk dier, dat met alles en iedereen prima kan opschieten. Maar hij verkeert die eerste dagen meestal nog in een soort “shock”. Daar gaan we vaak de fout in, want het lijkt prima te gaan. Dus gaan we lekker wandelen en andere mensen en honden ontmoeten, leuk!

Je hond heeft heel veel stress opgebouwd door alle veranderingen. Door hem te blijven overspoelen met nieuwe indrukken en ervaringen, blijft die stress opbouwen. Hoe dit precies werkt, kun je zien in het volgende filmpje: 

Tijd en rust betekent: zijn wereldje klein houden. Eerst wennen aan de mensen en dieren waar de hond mee samenleeft en wennen aan zijn directe nieuwe omgeving. Daarnaast moet je hond héél veel slapen!

Wat speelt er nog meer mee?

Sommige buitenlandse honden passen zich probleemloos aan, aan onze maatschappij. Maar voor veel honden is het een hele uitdaging. Dat kan niet alleen komen door de angst en stress van de reis en nieuwe omgeving, maar ook door andere factoren:

 • Ervaringen:
  • misschien heeft jouw adoptiehond vervelende ervaringen met mensen, honden, verkeer, bepaalde geluiden. Dat kan een hoop angst voor datgene met zich meebrengen.
  • misschien is hij opgegroeid in een hele afgelegen omgeving waar hij geen of weinig mensen, verkeer of andere honden zag. Dan is dit allemaal nieuw voor jouw hond en is onze drukke maatschappij héél overweldigend.
  • Is hij gevonden zonder moeder en nestgenootjes? Dan is dat ook een behoorlijke traumatische ervaring. Hij mist dan een stuk veiligheid en geborgenheid en heeft niet geleerd om binnen de veiligheid van zijn eigen familie sociale vaardigheden te ontwikkelen.

 • Geboren uit een moeder met stress:
  • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een moederhond met stress dit kan doorgeven aan haar ongeboren pups. Deze pups kunnen op latere leeftijd eerder stress en angststoornissen ontwikkelen.

 • Pijn en/of fysiek ongemak:
  • Pijn en/of fysiek ongemak kan zorgen voor veel stress. En veel stress zorgt dat de hond moeilijk met prikkels om kan gaan. Bij adoptiehonden die probleemgedrag laten zien, zijn we snel geneigd te zeggen: dat is logisch, hij heeft waarschijnlijk zoveel meegemaakt. Maar vergeet niet dat pijn en/of fysiek ongemak een grote rol kan spelen. En jouw adoptiehond kan best wel wat opgelopen hebben in zijn leventje als shelterhond of straathond: denk aan fysieke trauma’s door aanrijdingen, gevechten of mishandeling, weinig spierontwikkeling door te weinig voeding of beweging of opgelopen buitenlandse infectieziekten…

 • Ras:
  • De buitenlandse hond is vaak één groot verassingspakket. Maar in dat verassingspakket zitten vaak wel de eigenschappen van bepaalde rassen zoals wij mensen die erin gefokt hebben. Neem de Oost-Europese Herdershonden. Zij zijn gefokt om geheel zelfstandig kuddes te bewaken in de bergen en ze te beschermen tegen indringers als wolven en beren. Zij doen dit zonder tussenkomst van de mens. Bedenk je nu dat deze hond zich bevindt in Nederland, in jouw tuin en de buurvrouw komt vrolijk achterom voor een kop koffie. Deze hond heeft als taak zijn “kudde” te beschermen: jij, jouw gezin, de katten en het konijn. Die buurvrouw is die ene “wolf” die de kudde binnendringt. De rest kun je denk ik zelf wel invullen…

 • Begeleiding en opvoeding:
  • Wanneer er meteen te veel verwacht wordt van een adoptiehond, gaat het vaak ook mis. Je net geadopteerde hond stroomt over van de stress en moet nu ook meteen mee naar de hondenschool. Alles was al nieuw en nu moet hij met nog meer mensen en honden, aan een riem en weer een nieuwe omgeving kennis maken. Hij moet van alles leren, het wordt hem echt te veel. Jouw hond heeft veiligheid, rust, regelmaat en steun nodig. Correcties, commando’s, dwang, laat het allemaal achterwege. Het gaat je hond niet helpen om vertrouwen te krijgen in zijn nieuwe leven. Het zorgt alleen maar voor meer stress.

Vaak weet je de geschiedenis niet van jouw adoptiehond of slechts een klein deel. Maar nu je weet wel dat deze factoren een rol kunnen spelen.

En zo komen we ook terug op één van onze eerste vragen in dit blog: Is elke hond die naar Nederland wordt gehaald hiermee wel gered? Ons antwoord daarop is nee. Niet alle honden kunnen de drukke maatschappij in Nederland aan. Sommige honden hebben misschien niet het meest ideale leven in het buitenland, maar weg uit hun vertrouwde omgeving en de stress in Nederland zal ze te veel worden. Een juiste selectie in het buitenland, een juiste match in Nederland en de juiste begeleiding geeft een grotere slagingskans. Dat kan de wereld van die ene hond redden!

Als je adoptiehond eenmaal gewend is aan zijn nieuwe leven, heb je een vriend voor het leven. Niets mooier dan, de hond die jij een tweede kans gaf, een heerlijk hondenleven te zien hebben.

Loop je tegen probleemgedrag met je adoptiehond aan? Zoek dan hulp van een goed opgeleide gedragstherapeut die volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot hondengedrag werkt en ervaring heeft met adoptiehonden.

Uiteraard kun je ook bij ons terecht!Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 11 recensies
×
js_loader